Ремонт на покриви

Покривът е една от най-важните части на сграда. Той я предпазва от влиянието на природата (слънце, сняг, дъжд, градушка и др.). Без здрав покрив, нашият дом ще започне бавно и сигурно да се руши. Изключително важно е да знаете, че без изряден покрив не трябва да се започва какъвто и да било вътрешен ремонт. Замислете се, кога за последен път сте правили ремонт на покрив.

Ремонт на покриви се прави и за изолиране на топлинните загуби, които се губят през таванските помещения. На строителния пазар има голямо разнообразие от материали, с които да топлоизолирате покрива си.

1. Какво да направя когато покрива протече?

Отидете на таванското помещение и се опитайте да установите, от къде е тече (около:  комин, капандура, отдушник или друго място). Кога за последно сте правили ремонт на покрива, установете какво е горното покритие на покрива (керамични керемиди, битумни, хидроизолация и др.). Ако вие сами не можете да отстраните проблема се свържете с фирма или бригада за ремонт на покриви. Не очаквайте оферта по телефона. Една добра фирма за ремонт на покриви няма да направи оценка на проблема по телефона. Ще дойде и ще направи оглед на място и чак след това ще може да изготви индивидуална оферта за ремонт на покрива.

3. Кое е най-доброто покритие за покрива?

Покритието се определя спрямо наклона на покрива:
–  Керамични и бетонни керемиди – 20 до 50 градуса
–  Битумни керемиди – 15 до 90 градуса
–  Рулонна хидроизолация –0 до 15 градуса
–  Естествен камък – 30 до 60 градуса

 

4. Какви материали да избера за ремонт на покрива?

При избора на материали ви съветваме да изберете по качествените пред тези който са по евтини. Живота на по-качествените материали е по-дълъг, което е много добре в дългосрочен план, но винаги има решение и спрямо бюджета, който сте решили да отделите за ремонт на покрива.

 

 

ВИДОВЕ РЕМОНТ НА ПОКРИВ

Покрив с керемиди

Един от най-често срещаните проблеми, свързани с ремонт на покриви с керемиди – са пропукани под въздействие на времето керемиди, което довежда до получаване на течове върху изолационната мембрана, а това води до разрушаването и. В следствие на което течовете достигат дървената част на покрива, а ако са по-обилни и до вътрешните стени и таваните на вашия дом. При най-малкия теч се консултирайте с специалист в областта, за да може покрива да бъде ремонтиран навреме, което ще ви спести доста пари и главоболия в последствие.

Метални покриви

Най-често те са покрити от листове поцинкована ламарина. Експлотационния период на този материал е около 30 години. Основните проблеми, които могат да възникнат след продължителна употреба са: ръжда и прогниване в следствие на което се получават течове. Най-честия ремонт на този тип покриви е изкърпването на проблемните зони със същата ламарина. Предварително повърхността се почиства от ръжда, а след това се споява кръпката. На местата където е невъзможно изкърпване трябва да се подмени цял лист. На пазара има множество материали за защита на метал. Ако тези покриви се третират периодично с някакъв метало-защитен грунд те могат да се използват до безкрайност. При изграждане на метални покриви, е препоръчително дървената конструкция да бъде обработена с противопожарно покритие, защото високите температури, които ще нагреят метала могат да причинят възпламеняване на дървената конструкция.

Ремонт с хидроизолация

Този тип покриви се нуждаят от ремонт по-често, отколкото керемидените или метални покриви, Което определя и по-ниската им цена. Има няколко основни особености за да може да функционира един такъв покрив правилно:

– Добре направена замазка ( с нужните наклони за отвеждане на водата)
– Ефективно работеща отводнителна система
– Да се нанесе битумен грунд преди полагането
– Да се обърне голямо внимание на ламаринените детайли на покрива
– Да се запечатят добре свързващите фуги с валяк

Частичен ремонт се прави, като се изкърпят само проблемните зони на покрива с същия материал (рулонна хидроизолация), също така може да се използва и асфалт, течна хидроизолация, битумен силикон и др. материали. Постоянно изникват нови и нови продукти. Трябва да се знае, че частичният ремонт е временен, не разчитайте да издържи повече от година затова при първа възможност направете цялостен ремонт.

Изграждане на нов покрив

Най честата причина за прогниване на покривната конструкция е протичането на горното покритие на покрива, но има и други причини за това – прояждане от дървояди и остаряването на материала. Понякога най добрия вариант е да се подмени целия покрив, и все пак трябва да се търси най рационалното решение. Съветът ни е да потърсите мнението на специалист. Той ще огледа покрива и ще прецени какво е най-правилното решение за неговия ремонт. Когато решите да направите ремонт на покрива е добре да ремонтирате или подмените изцяло (ако вече са прогнили) и улуците. Също така е добре да се направи и пароизолация така ще намалите топлинните загуби, които се губят през покривното пространство.

Ремонт на системата за отводняване на покрива

Това е важна част при ремонта на покриви и се изпълнява както следва:

– Изчисляване на броя на тръбите от експерт.
– Преценяване на местата за поставяне на тръби – с цел намаляване на броят им.
– Монтаж на водосборните казанчета към улука
– Директен монтаж на водосточните тръби в канализацията.
Материали за ремонт на покрива

Към днешна дата на Българския пазар се предлага голямо разнообразие от материали за ремонт на покриви, като най добрият вариант е да изберете по-качествените защото техният живот ще бъде по дълъг, което ще ви спести поне един следващ ремонт.

Comments are closed.